spice, spices, cooking-4375361.jpg

A Gyömbér, a fahéj és a kömény jótékony hatású a vércukorszintre

A mediterrán étrend fűszerei és aromás gyógynövényei (gyömbér, fahéj, fekete kömény, kurkuma és sáfrány) jelentős előnyökkel járnak a 2-es típusú cukorbetegség javításában. A kutatások szisztematikus áttekintése és metaanalízise szerint a gyömbér, a fekete kömény és a fahéj gyakorolja a legerősebb hatást az éhgyomri vércukorszintre.

A metaanalízis a szegfűszeget, a kakukkfüvet, a kurkumát és számos más, a mediterrán étrendben gyakori fűszereket és gyógynövényeket is értékelte, de nem mutatott ki más összefüggést a glikémiás előnyökkel.

 

Módszertan

A 77 tanulmány elemzéséből 45-öt vontak be a metaanalízisbe (ez 3.050 résztvevőt érintett), 32 tanulmányt pedig a szisztematikus áttekintésbe.

A tanulmányok felvételi kritériumai 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőtt betegekre vonatkoztak, akiknél az éhgyomri glükózra és/vagy A1c-re és/vagy inzulinra vonatkozó adatok álltak rendelkezésre. A résztvevők bármilyen fekete kömény, szegfűszeg, petrezselyem, sáfrány, kakukkfű, gyömbér, fekete bors, rozmaring, kurkuma, fahéj, bazsalikom és/vagy oregánó tartalmú ételt fogyasztottak.

A szegfűszeggel, petrezselyemmel, kakukkfűvel, fekete borssal, rozmaringgal, bazsalikommal vagy oregánóval, valamint ezek és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek glikémiás tényezői közötti kapcsolatával foglalkozó tanulmányok száma nem volt elegendő, ezért az elemzés elsősorban a fennmaradó 5 összetevőre (fahéj, kurkuma, gyömbér, fekete kömény, sáfrány és rozmaring) összpontosított.

 

Üzenet
  • A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő alanyok éhgyomri vércukorszintjének javulását mind az öt összetevő – fahéj, kurkuma, gyömbér, fekete kömény és sáfrány – esetében megfigyelték.
  • A legjelentősebb éhgyomri glükózcsökkenést a fekete kömény fogyasztását követően észlelték, majd a fahéj és a gyömbér következett.
  • Figyelemre méltó, hogy csak a gyömbér és a fekete kömény járt együtt a 3 havi átlagos vércukorszint (A1c) szignifikáns javulásával.
  • Csak a fahéj és a gyömbér járt együtt az inzulinértékek szignifikáns csökkenésével.
  • A metaanalízisben a fahéjat tartalmazó 11 vizsgálat közül 6-ban az éhgyomri glükózban, míg 4-ben az A1c-ben mutatkozott szignifikáns különbség a kiegészítést követően.
  • A gyömbér volt azonban az egyetlen komponens, amely az éhgyomri glükóz, az A1C és az inzulin mindhárom vizsgált eredményének szignifikáns csökkenésével járt együtt.

 

A gyakorlatban

A mediterrán étrend a legjobb táplálkozási minta az anyagcsere-betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére és megelőzésére. Ez az első szisztematikus áttekintés és metaanalízis, amelynek célja a mediterrán diétában szereplő aromás fűszernövények és fűszerek, mint például a fekete kömény, a szegfűszeg hatásának értékelése a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyének glikémiás profiljára.

A HbA1c-re összpontosítva csak a gyömbér és a fekete kömény mutatott terápiás hatást. Metaanalízisünk azonban kiemeli a gyömbért, mint olyan gyógynövényt, amely jelentős potenciállal rendelkezik a cukorbetegség kezelésében, mivel mindhárom glikémiás paraméterre hatással van.

A szegfűszeg, a petrezselyem, a kakukkfű, a fekete bors, a rozmaring, a bazsalikom és az oregánó tekintetében további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy elemezzük ezeknek a gyógynövényeknek a glikémiás profilra gyakorolt hatását 2-es típusú cukorbetegeknél – állapították meg a szerzők.

Scroll to Top