A sör, mint egészségmegőrző eszköz

Az alkoholizmus magas elterjedtsége miatt az egészségfejlesztés kommunikációjában kevés szó esik az alkohol lehetséges pozitív hatásairól. Az régóta ismert tény, hogy a mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztók élnek a leghosszabban – a bor jótékony szerepéről több adat is áll rendelkezésre.

Egy aktuális portugál tanulmány azt igazolta, hogy napi 1 üveg lager típusú sör fogyasztása a mikrobiom sokszínűségét növelte. Ez a bélben lévő baktériumok összetételére utal, amelyeknek szoros hatása van az immunrendszerre. A sokszínűbb mikorbiom alacsonyabb szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség és súlyos COVID-19 szövődmény kockázatával jár együtt.

A tanulmány következtetése az, hogy a lager típusú sör ilyen módon segít megelőzni ezeket a betegségeket. Tehát, a kis vagy mérsékelt mennyiségű alkohol általánosságban hatékony a prevencióban. Ez persze senkit ne biztasson arra, hogy tágan értelmezze a méréskelt fogalmat és 2 sörnél többre gondoljon.

Scroll to Top