Egy új tanulmány eredményei szerint a magasabb cukorbevitel a depresszió kockázatának növekedésével jár, még akkor is, ha a lehetséges zavaró tényezőket kizárjuk.
Módszerek
A tanulmány 18.400 résztvevő adatain alapult, akik 2011 és 2018 között kitöltötték a Centers for Disease Control and Prevention National Health and Nutrition Examination felmérését.
Két, egymástól 3-10 nap különbséggel végzett interjú során a kutatók információkat gyűjtöttek a napi cukorbevitelről (az elmúlt 24 órában elfogyasztott összes étel és ital cukortartalmának összege alapján), valamint a betegek egészségi állapotára vonatkozó kérdőívvel (PHQ-9) mért depressziószintről.
A vizsgálók egyben adatokat gyűjtöttek az életkorral, nemmel és az egészségügyi előzményekkel kapcsolatos tényezőkről (kovariánsok) is.
Eredmények
A statisztikai modell alapvető megállapítása, hogy az étrendi cukorbevitel pozitívan korrelált a depresszióval.
Az egyéb depresszió irányába ható veszélyeztető tényezők (kovariáns) kiszűrése után a kutatók azt találták, hogy a depresszió előfordulása 28%-kal nőtt a cukorbevitel minden 100 g/nap-os növekedésével.
Azoknál a résztvevőknél, akik naponta a legtöbb cukrot fogyasztották, 33%-kal nagyobb volt a depresszió kockázata, mint azoknál, akik a legkevesebbet fogyasztották.
Bár az étrendi cukorbevitel és a depresszió közötti összefüggés hátterében álló mechanizmusok bizonytalanok. Az egyik lehetőség, hogy a magas cukortartalmú étrend megzavarhatja a bél mikrobiomját, ami depresszióhoz vezethet.
Gyakorlati alkalmazás
A tanulmány szerzői azt írták, hogy az egészséges életmódot népszerűsítő ajánlások elősegíthetik a lakosság kognitív és viselkedésbeli változását, ami javíthatja az étkezési szokásokat. Továbbá, csökkentheti a cukorbevitelt, és javíthatja az általános mentális egészséget, ezáltal megelőzheti a depressziót.